Artikelen Vijf tips voor een krachtige motivatiebrief

0
Evelien de Vries-Scholten
Je ziet de baan van je dromen en je begint in al je enthousiasme met reageren. Je cv heb je keurig bijgewerkt en die voeg je toe aan je reactie. En dan zie je dat er ook een schriftelijke motivatie wordt gevraagd. Dit kan aanvoelen als een lastige klus, hoe verwoord je dat dit voor jou de kans op meer werkgeluk is. Misschien herken je het wel: je wilt die droombaan bemachtigen, maar hoe zorg je ervoor dat jouw motivatiebrief eruit springt tussen de vele andere brieven? Een goed geschreven brief kan net dat beetje verschil maken en de deur openen naar een sollicitatiegesprek. Daarom deel ik vandaag graag vijf tips die jou kunnen helpen om een sterke motivatiebrief te schrijven.

Tip 1: personaliseer je brief 
Het is verleidelijk om één standaardbrief te schrijven en die naar verschillende werkgevers te sturen. Toch is het beter om je brief te personaliseren. Verdiep je in het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Vermeld de naam van de recruiter, contactpersoon van de vacature of de HR-manager, en wees specifiek over waarom juist dit bedrijf en deze rol je aanspreken.

Tip 2: begin met een krachtige opening
De eerste zinnen van je brief moeten de aandacht trekken. Begin bijvoorbeeld met een quote, anekdote, een opvallende prestatie of een persoonlijke reden waarom je zo enthousiast bent over de functie. Vermijd clichés zoals "Hierbij solliciteer ik naar de functie van...", want die zorgen er niet voor dat je opvalt. Je wil er uit springen dus dit is super belangrijk.

Tip 3: toon wat je kunt bijdragen 
In plaats van te focussen op wat de functie jou te bieden heeft, kun je beter benadrukken wat jij het bedrijf te bieden hebt. Geef voorbeelden van relevante ervaring, voorbeelden van projecten of vaardigheden die laten zien hoe jij een waardevolle toevoeging zult zijn aan het team en bedrijf.

Tip 4: wees concreet en beknopt
Een motivatiebrief hoeft niet lang te zijn, meestal is één A4 voldoende. Wees specifiek in wat je vertelt en vermijd onnodige details. Zorg ervoor dat je kernboodschap duidelijk is en dat elke zin iets bijdraagt aan je verhaal.

Tip 5: sluit af met een concrete opvolging 
Eindig je brief niet zomaar met "Ik hoop snel van u te horen". In plaats daarvan kun je proactief aangeven dat je graag komt praten over hoe je van waarde kunt zijn voor het bedrijf. Dit laat zien dat je zelfverzekerd bent en initiatief durft te nemen.

Onthoud dat een motivatiebrief jouw kans is om jezelf te verkopen. Neem de tijd om een brief te schrijven die echt jouw enthousiasme en unieke kwaliteiten laat zien. Veel succes met reageren op jouw droombaan en heb je nog een aanvullende tip? Deel deze gerust in de commentaren!

Geschreven door: Evelien de Vries-Scholten

Recente artikelen

Succesvolle samenwerking tussen HPX Group en AV: Arno Cornelisse gestart
Groot
Succesvolle samenwerking tussen Cuisinart en AV: Roy van der Holt gestart
Groot